Velik broj ljudi, odnosno investitora koji se odluče graditi objekt već u startu naiđu na problem prilikom nabave potrebnih papira i dokumentacije potrebnih za gradnju objekta unutar zakonskih okvira. Gradnja objekata mnogo je složeniji proces nego što možda izgleda na prvu.

Kao prvi korak prilikom svake gradnje potrebno je otići u nadležni ured za graditeljstvo i zatražiti lokacijsku informaciju. To je u stvari izvod iz prostornog plana gdje je vidljivo smije li se graditi na određenoj parceli.

Nakon što pribavite taj izvod, možete nas slobodno kontaktirati radi terenske izmjere i izrade geodetskog projekta. Vrlo je važno naglasiti da je prilikom izmjera međa bitno posjed obilježiti jasno vidljivim međnim oznakama te da su susjedi suglasni s time.

.

nacrt kuće kuća 2 (2)

 

Iza toga slijedi izrada idejnog rješenja objekta te se prikupljaju posebni uvjeti. Tek nakon dobivanja posebnih uvjeta se izrađuje glavni projekt, a on sadržava elemente od arhitekture, elektroinstalacija, geodetskog projekta pa do vode, kanalizacije i slično ovisno o tome što planirate graditi.

Tada se glavni projekt, svi ostali projekti te potvrda da je glavni projekt napravljen u skladu s uvjetima nose na odjel za graditeljstvo te se zatražuje građevinska dozvola.

Tek tada gradnja objekta može započeti.

Gradnju mora nadzirati inženjer te na kraju sastaviti izvješće.

Što se tiče uporabne dozvole, uz završno izvješće je potrebno geodetsko izvješće i energetski certifikat.

error: Content is protected !!